Artikel

Wormenhotels om gft-afval weg te werken

Door | 9 januari 2018

Voor wie het nog niet wist, wormen zijn uiterst nuttige beestjes. Bergen groente- en fruitafval zetten ze om in vruchtbare compost. Le Compostier speelt hierop in met het aanbieden van wormenhotels. Na particulieren en buurtgemeenschappen zijn nu de restaurants aan de beurt.

 

Rowin Snijder is een van die Nederlanders die het heft in eigen hand heeft genomen als het gaat om duurzaamheid. Toen hij van Amsterdam naar Diemen verhuisde kreeg hij voor het eerst een tuin. Hier bouwde hij zijn eerste wormenhotel, om de verarmde bodem van de betegelde tuin te verrijken. Snijder, die meubelmaker is, raakte enthousiast en wilde in die periode ook graag wat meer voor de wereld gaan betekenen. Daar lag de basis voor wat inmiddels le Compostier is geworden.

 

 

Wormenpoep

‘Ik begon er steeds meer over te lezen en raakte gefascineerd door het werk van de wormen’, vertelt Snijder. ‘Wormenpoep heeft een heel waardevolle structuur en verbetert de bodem op een mooie manier. Ze brengen veel nuttige bacteriën en schimmels in de grond, in een perfect samenspel met de stoffen in de natuur. De compost die ze maken zorgt er niet alleen voor dat de bodem vruchtbaarder wordt, maar ook dat deze vocht en lucht beter vasthoudt.’ Snijder besloot, na de positieve ervaring in zijn eigen achtertuin, om meer te gaan doen met deze effectieve afvalverwerkers. Hij werkte aan verdere perfectionering van het wormenhotel zodat hij het aan anderen zou kunnen aanbieden. Inmiddels is er een doe-het-zelf-tekening voor particulieren en een groter hotel dat door le Compostier gebouwd kan worden in een buurt, bij een bedrijf of bij een restaurant.

 

 

Buurt

De eerste hotels werden met subsidie van de gemeente geplaatst. In diverse wijken van Amsterdam staan wormenhotels op een centrale plaats. ‘In veel steden wordt geen gft-afval opgehaald’, licht Snijder toe, ‘maar er zijn wel genoeg mensen die gemotiveerd zijn om hun keukenafval op een natuurvriendelijke manier te verwerken.’ Snijder plaatst het hotel en zorgt dat het composteerproces op gang komt. Hij geeft een workshop voor een klein groepje buurtbewoners, die vervolgens de verantwoordelijkheid krijgen om goed voor het hotel te zorgen. ‘Het blijkt uitstekend te werken’, zegt hij, ‘mensen vinden het leuk om te zien dat hun keukenafval wordt omgezet in compost. Door een raampje in de bak kun je de wormen aan het werk zien. Ze zijn blij dat ze iets nuttigs kunnen doen.’ Uit onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam bleek dat de hotels bovendien het buurtgevoel versterken.

 

 

Restaurants

Voor Snijder is inmiddels duidelijk dat er veel meer mogelijkheden zijn. ‘Ik wil dit concept verder uitbreiden, naar andere sectoren en andere steden’, zegt hij. ‘Daarom ben ik begonnen met een pilot in Amsterdam met een kleine groep restaurants. We zijn daarvoor een crowdfunding gestart. Restaurants krijgen voor één jaar het wormenhotel op proef. Als het goed bevalt, kunnen ze het voor de restwaarde overnemen.’ Het doel is om in 2018 met tien restaurants samen ongeveer 40.000 kilo gft-afval tot mooie compost te verwerken. Le Compostier zorgt voor training en begeleiding en levert de wormenhotels met een startkolonie wormen. Zodra het composteringsproces werkt, neemt het aantal wormen vanzelf toe. De gebruiker hoeft alleen maar te zorgen voor het toevoegen van het juiste afval. En iets leuks doen met de compost natuurlijk. Snijder: ‘Restaurants kunnen de compost weer gebruiken in de tuin waar hun groenten verbouwd worden, zo heb je een prachtige circulaire voedselketen. Maar een wormenhotel kun je overal plaatsen, bij de keuken van een bedrijfskantine,  bij een zorgboerderij of in je eigen achtertuin. Onlangs plaatsten we er nog één in hartje stad, bij het kantoor van Milieudefensie.’

 

Meer weten over wormenhotels of de crowdfunding? Neem dan even een kijkje op de website van le Compostier