Zaanstad verplicht zichzelf tot energiezuinige investeringen.jpg
Artikel

Gemeente onderzoekt mogelijkheden voor zonnepanelen op gemeentedaken

Zaanstad verplicht zichzelf tot energiezuinige investeringen

Door | 11 december 2015

Het college van B&W van Zaanstad heeft een belangrijke stap gezet naar een verdere verduurzaming van de eigen bedrijfsvoering. Sinds september 2015 is het verplicht om duurzame gemeentelijke investeringen te doen als deze zichzelf terugverdienen binnen maximaal vijftien jaar. Een eerste voorbeeld hiervan is het aanleggen van 2.700 zonnepanelen op gemeentelijk vastgoed. De gemeente Zaanstad verkent op dit moment de mogelijkheden hiervoor.

 

Zaanstad heeft zich een belangrijk doel gesteld op het gebied van duurzaamheid. In de praktijk komt het echter nog vaak voor dat energiezuinige én voordelige investeringen niet van de grond komen, als gevolg van bestaande investeringsregels en verrekenafspraken. Denk hierbij aan eigen opgelegde investeringsplafonds of financiële voordelen die een andere partij toekomen dan degene die investeert. In het geval van het aanbrengen van een energiezuinige ketel bij een zwembad, waar het beheer bij het zwembad zelf is ondergebracht, zou de gemeente wel een extra investering doen, maar plukt het zwembad de vruchten van de lagere energiekosten. Dat compliceert de besluitvorming over dergelijke investeringen.

 

Klimaatneutraal in 2020

Zaanstad lost dit dilemma met dit besluit op en wil hiermee een versnelde verduurzaming van de eigen organisatie realiseren. Zij wil hiervoor investeringen verplichten die zich binnen maximaal vijftien jaar terugverdienen. Zaanstad is voor zover bekend één van de weinige gemeenten die een dergelijke stap zet en in de praktijk gaat uitvoeren. Wethouder Duurzaamheid Dick Emmer: ‘De gemeente Zaanstad heeft de ambitie om in 2020 klimaatneutraal te zijn. Deze doelstelling wordt alleen gehaald als de gemeente zelf het goede voorbeeld geeft en investeert in duurzaamheidsmaatregelen. Onze ervaringen zijn ongetwijfeld ook interessant voor andere organisaties en bedrijven.’

 

Zonnepanelen op gemeentelijk vastgoed

Een eerste project waar Zaanstad deze nieuwe werkwijze gaat toepassen, is het plaatsen van zonnepanelen op de daken van alle gemeentelijke gebouwen. De gemeente onderzoekt de komende maanden waar het haalbaar is om zonnepanelen aan te brengen, zonder dat dit leidt tot hogere kosten. In totaal gaat het om maximaal 2.700 panelen voor een investering van ongeveer € 1 miljoen. De uitkomsten van het onderzoek zijn naar verwachting eind 2015 bekend en bij een op termijn positief resultaat, kan in 2016 tot plaatsing worden overgegaan. Dick Emmer: ‘Wij ondersteunen regelmatig collectieve acties die bewoners stimuleren om zonnepanelen aan te schaffen. Deze acties zijn altijd een groot succes in Zaanstad. Ook bedrijven konden vorig jaar subsidie krijgen voor de aanleg van zonnepanelen. Ik hoop op een positieve uitkomst van het onderzoek, zodat we spoedig tot plaatsing kunnen overgaan.’


Ook geïnteresseerd in zonnepanelen? In de Zonatlas kunnen bedrijven en particulieren in één oogopslag zien of het dak geschikt is voor plaatsing van zonnepanelen. Ook is eenvoudig op te zoeken hoeveel rendement de panelen opleveren.

Meer informatie over de Zonatlas

 

MKB Servicedesk heeft mooi uiteen gezet welke subsidieregelingen er zijn voor ondernemers die energiezuinig willen ondernemen.

Bekijk de subsidieregelingen

Lees de whitepaper ‘Geld verdienen met energie’

 

Voor wie werkt en/of woont in Zaanstad is er duurzaan.nl. Dit initiatief verbindt burgers, bedrijfsleven en de overheid om sneller een duurzamere samenleving in de Zaanstreek te bereiken.

Bezoek de website

Deel dit artikel

[sharify]
Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen