Tegenlicht - Zorgeloos leven volgens Jos de Blok - Jos de Blok - © Pim Hawinkels Tegenlicht

  © Pim Hawinkels / Tegenlicht

  Video

  VPRO Tegenlicht: zorgeloos leven volgens Jos de Blok

  Door | 18 oktober 2017

  Het Nederlandse zorgstelsel staat onder druk. De kosten voor de zorg blijven maar stijgen. Jos de Blok, oprichter van ‘Buurtzorg’, wil daar voor eens en voor altijd verandering in brengen. ‘Zorgeloos’ is de naam van zijn nieuwste project: een collectieve, betaalbare zorgverzekering zonder managers. Een persoonlijk portret van de man met een missie.

   

  Jos de Blok heeft een speciale gave. Hij doorziet systemen, ziet waar het mis gaat en hoe dat op te lossen. De Blok ontdekte zijn talent toen hij zelf in de zorg werkte en ervoer dat de sector zowel organisatorisch als financieel vastgelopen was. Uit frustratie en met de overtuiging dat hij wist hoe het beter kon, richtte hij ‘Buurtzorg’ op, een thuiszorgorganisatie zonder managers.

   

  Het werd een eclatant succes met navolging in meer dan veertig landen; van Canada tot Zuid Korea. En De Blok werd de onverwachte winnaar van internationale ondernemersprijzen. Nu wordt hij gevraagd de organisatie-systemen van bijvoorbeeld onderwijsinstellingen, de politie en de rechterlijke macht door te lichten. En is hij begonnen om volgens de Buurtzorg-principes een ziektekostenverzekering, genaamd Zorgeloos, op te richten.

   

  Een intiem portret van de grote veranderaar van vastgelopen en alleen op rendement ingerichte organisaties. Hoe zou het nieuwe, zorgeloos Nederland van Jos de Blok eruit zien?

   

  VPRO Tegenlicht zorgeloos leven volgens Jos de Blok

  VPRO Tegenlicht: zorgeloos leven volgens Jos de Blok | Regie: Kees Brouwer (video opent in nieuw tabblad)

   

  Kijk voor meer informatie en achtergrondartikelen op de website van VPRO Tegenlicht

  Lees meer over zorgeloos

  Reacties

  We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

  Magazine TGTHR

  Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

  Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
  whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

  Klik hier om je aan te melden